به گزارش مشرق، روزنامه کیهان در ستون اخبار ویژه خود نوشت: در حالی که برخی محافل رسانهای همسو با دولت سابق، برای کوچکنمایی و بیاهمیت نشان دادن قرارداد مذکور تلاش میکنند، خبرآنلاین از قول محسن پاکآیین نوشت: قراردادی که امضا شد در واقع اینگونه اجرا میشود که سالیانه بین یک و نیم تا دو میلیارد متر مکعب گاز ترکمنستان به آذربایجان از مسیر ایران منتقل شده یا به اصطلاح سوآپ میشود. ما گازمان را در مرز ترکمنستان دریافت میکنیم و بعد در آستارا از مسیر خط لولهای که به باکو میرود آن را به آذربایجان تحویل میدهیم.
آثار مثبت این شکل از همکاری کم نیست و چند بعد دارد. در بعد سیاسی نشاندهنده اراده سیاسی ایران است برای تقویت روابط با کشورهای همسایه و ترمیم روابط با برخی از کشورهایی که با آنها اختلافنظر داشتهایم و ما مدتها بر سر انتقال گاز از ترکمنستان به ایران اختلافنظر داشتیم. این کشور معمولا در مقاطعی قیمت گاز را افزایش میداد.
بیشتر بخوانید
تدابیر رئیسی در تنشزایی با همسایگان و توافق گازی با علیاف
به خصوص در زمستان در مناطق شمال و شمال شرقی کشور بهویژه مثلا خراسان شمالی و جنوبی و رضوی با مشکل گاز مواجه بودیم. یکی از آثار مثبت این ماجرا این است که گاز را تحویل گرفته و میتوانیم در این مناطق تزریق کنیم و در مناطقی مانند آستارا که گاز بیشتر است، میتوانیم گاز را به آذربایجان بدهیم. لذا این مشکل که ممکن است در شمال شرق پیش بیاید حذف میشود.
منافع این اقدام برای هر سه کشور است و ما بطور طبیعی حق ترانزیت هم دریافت میکنیم لذا اقدامات انجام شده در مجموع اقدامی مثبت و خوب و مفید برای تقویت سیاسی روابط بین ایران و آذربایجان و ترکمنستان است. این قرارداد همچنین نشاندهنده اراده هر سه کشور است برای اینکه بتوانند شرکای اقتصادی خوبی برای هم باشند.
سفیر سابق ایران در کشورهای ازبکستان، تایلند، زامبیا و جمهوری آذربایجان در ادامه گفت: وقتی همچین قراردادی اجرا میشود و وزرای دو کشور قرارداد را امضا میکنند به این معناست که اراده سیاسی هر سه کشور بر تقویت روابط استوار است. در این مقطع وقتی سه کشور گفتوگو میکنند و به توافق میرسند به این معناست که بهدنبال تقویت روابط و مراقبت از آن است. ارتباطات را هم میخواهند تقویت کنند که نشاندهنده این است که کشورها بهدنبال تامین منافع اقتصادی خود هم هستند. بنابراین میتوانیم بگوییم که سوآپ گازی و قراردادی که امضایش منافع هر سه کشور را تامین خواهد کرد.
پاکآیین خاطرنشان کرد: به هر میزان که ارتباطات اقتصادی ما با همسایگان تقویت شود بهطور طبیعی آثار تحریمها مرتفع میشود. این کار مثبتی بوده و به هر میزانی که همکاریهای اقتصادی ما بیشتر شود، بهطور طبیعی آثار کارآمدی تحریم کاهش مییابد و ما فضاهای بیشتری را برای مدیریت تحریم و عبور از این مسئله پیدا میکنیم. وی خاطرنشان کرد: ایران یکی از قطبهای انرژی بوده، بهخاطر وجود ذخایر نفت و گاز در دریای عمان قطب بوده. این قراردادی هم که امضا شد بطور طبیعی نقش ایران در حوزه انرژی را در منطقه تقویت میکند.
حضور ما در حوزه انرژی در شمال کشور با این اتفاق افزایش پیدا میکند. قبلاً این مسئله فقط در جنوب و حوزه خلیج فارس بوده اما با سوآپ گازی در حوزه شمال هم دارای نفوذ میشویم.